Till huvudnavigation Till krisinformation Till innehållet Till mina sidor

7 tips för en brandsäkerjul

Nu är vintern här och en perfekt tid att göra det mysigt hemma med tända ljus, men visste du att julen är den tid på året då det är som mest bostadsbränder? Vi har tagit fram ett par tips för hur du kan brandsäkra din jul och ändå ha kvar myset där hemma.

December och januari är de månader då SOS Alarm tar emot flest samtal om bostadsbränder. Det inkommer totalt omkring 1.400 larmsamtal om bränder en typisk december och januari. Det är 18 procent fler än under resten av året.
- SVT Nyheter, 15 december 2021

Fira en brandsäkerjul

Glömt inte spisen när du lagar den goda julmaten. Den vanligaste anledningen till bränder i bostaden är en bortglömd spisplatta. Lämna aldrig spisen obevakad under matlagningen.

Lämna aldrig ett rum med levande ljus. Ta alltid för vana att den som tänder ljusen även är ansvarig för att släcka dem. Tänk också på hur du placerar ljusen, ställ inte levande ljus nära gardiner eller i en höjd där barn eller djur kan komma åt dem. Använd ljusstakar i metall och glas, inte i trä eller plast. Ett tips är att använda batteridrivna ljus som skapar samma stämningsfulla ljus, men se till att stänga av dessa innan du går och lägger dig.

Kontrollera julbelysningen. Även elektriska ljus kan vara farliga om de blir överhettade. För att undvika detta så kontrollera att sladdar och kontakter är hela och använd LED-lampor som är mycket säkrare än vanliga glödlampor. Ha som vana att släcka din julbelysning på natten när du ska sova.

Vattna julgranen – ofta! En torr gran kan brinna upp på några sekunder om den fattar eld. Se därför till att granen alltid står i vatten. Självklart ska du aldrig ha levande ljus eller tomtebloss nära granen.

Testa att din brandvarnare fungerar. Kontrollera att din brandvarnare fungerar genom att trycka på testknappen. Om den inte fungerar så gör du en felanmälan på Mina sidor så hjälper vi dig att få upp en ny brandvarnare.

Skaffa brandfilt och brandsläckare och se till att ha dem nära till hands.

Boendet försäkrat, med en hemförsäkring är du skyddad mot en ekonomisk katastrof om ditt hem skulle drabbas av en brand. Ta för säkerhets skull reda på exakt vad din försäkring innehåller.