Till huvudnavigation Till sidonavigation Till krisinformation Till innehållet Till mina sidor

Flytta ut

Är det dags att flytta ut? När du ska flytta​ är det ofta mycket att ha koll på. För att göra det lite enklare för dig när du flyttar har vi tagit fram några tips att tänka på när du flyttar och som förhoppningsvis kommer underlätta för dig i flyttkaoset.

Säg upp ditt hem i god tid

Uppsägningstiden är tre kalendermånader och inleds vid närmaste månadsskifte efter att vi fått din uppsägning. Tänk också på att även säga upp eventuellt sidokontrakt som till exempel parkeringsplats i samband med att du säger upp din bostad.

Du säger enklast upp ditt hyreskontrakt digitalt med BankID på Mina Sidor. Om du inte har BankID kan du i stället fylla i och skicka in en uppsägningsblankett till oss. Du hittar blanketten här.

Vid dödsfall är uppsägningstiden en månad räknat från närmast kommande månadsskifte förutsatt att lägenheten sägs upp inom en månad efter dödsfallet. Se blankett för uppsägning av dödsbo.

Planera flyttdagen

Börja planera i god tid innan själva flyttdagen. Du kan ganska direkt efter uppsägningen börja sortera och rensa bland dina saker, införskaffa flyttlådor och börja så smått att packa. Under flyttdagen kan det vara skönt att ha hjälp så ta kontakt med en flyttfirma eller förbered familj och vänner på att du behöver flytthjälp.

Förbered dig för besiktning av ditt hem

Vi gör en flyttningsbesiktning så snart som möjligt efter du har sagt upp ditt hyreskontrakt. Tiden bokar vi med dig i samband med uppsägningen. Vid besiktningen ser vi över lägenhetens skick och eventuella skador som uppkommit. Det är bra om du själv kan vara med för att diskutera eventuella skador i lägenheten. Vid skador eller onormalt slitage på till exempel parkett, tapet, dörrar eller skadade fönsterrutor kan du bli ersättningsskyldig.  

Du kan förbereda dig för besiktningen genom att:

  • Du behöver inte städa inför besiktningen men plocka gärna undan så att vi kan se lägenhetens skick.
  • Fixa gärna småfel som du själv kan åtgärda innan besiktningen. Om du själv fixat det som är anmärkt på (till exempel tapetsera om ett rum med skadade tapeter) ska åtgärderna vara fackmannamässigt utfört för att undvika debitering.
  • Se till att all utrustning som tillhör lägenheten (exempelvis dörrar, hatthyllor, gardinbeslag) finns i lägenheten vid besiktningen. Om du fått bruks- eller skötselanvisningar för lägenhetsutrustning måste du lämna dessa i lägenheten så att nästa hyresgäst kan använda dem.
  • Se till att parkettgolv och golv i våtutrymmen (badrum, kök, toalett) inte är dolda av heltäckande mattor.

Var beredd att visa ditt hem för kommande hyresgäst

Du måste vara beredd på att visa upp din lägenhet eller radhus som du ska flytta ifrån för de personer som fått erbjudande om att flytta in efter dig.

Gör en adressändring

När du byter bostad är det viktigt att göra en flyttanmälan till Skatteverket​ för att post från myndigheter ska komma till din nya adress. Du måste själv anmäla ändrad adress till exempelvis försäkringsbolag, banker, föreningar och vänner. 

Flytta el, telefon och internet

Tänk på att avsluta ditt gamla el abonnemang till samma uppsägningsdatum som ditt hyreskontrakt och teckna ett nytt abonnemang på den nya adressen. Du måste även anmäla flytt av eventuellt telefon- och internetabonnemang.

Flyttstäda

När du ska städa lägenheten efter dig, var noggrann, rengör mycket ingående och räkna med att det tar längre tid än du tror. Förråd och garageplats ska vara tömt och städat liksom balkong/uteplats. Tänk också på att fönstren ska vara putsade, spisen och väggarna bakom spisen ska vara rengjorda etc. Det gäller även om lägenheten ska renoveras efter avflyttningen.

Den som ska flytta in efter dig har rätt att komma till en välstädad lägenhet och det är ditt ansvar att det blir så, oavsett hur det såg ut när du själv flyttade in. Om nästa hyresgäst tycker att det är ostädat kommer vi att göra en städbesiktning vilket kan leda till att du i efterhand måste bekosta en städning av en städfirma. 

Skaffa parkeringstillstånd för flyttdagen 

Att parkera vid porten eller inne på gården är i regel inte tillåtet men i samband med in- och utflytt kan du få ett tillfälligt parkeringstillstånd. Vi behöver då registreringsnummer för den bil som tillståndet ska gälla. Parkeringstillståndet får du i vårt Kontaktcenter.

Ta med alla dina grejer när du flyttar

Ta med dig alla dina tillhörigheter när du flyttar, även de saker som du förvarar i förråd, garage och på balkong eller uteplats. Har du installerat egen diskmaskin och/eller tvätt/torkmaskin ansvarar du för att ta bort maskinerna vid flytten. Dessa kan inte överlåtas till kommande hyresgäst. Om du skulle lämna kvar dessa så debiteras du för bortforsling av de kvarlämnade maskiner.

De saker som tillhör själva lägenheten lämnar du givetvis kvar till nästa hyresgäst.

Behöver du åka till tippen med gamla grejer? Tänk också på att det blir ofta en del grovsopor vid flytt. Du ansvarar själv för att transportera grovsoporna till återvinningscentralen.

Lämna in nycklarna

Du måste lämna in alla nycklar till bostaden när du flyttar – även eventuella kopior. Du ska även lämna in eventuella taggar och nycklar till motorvärmare, förråd och tvättstuga. Du lämnar nycklarna i Kontaktcenter på Turebergs Torg 1, våning 3, senast kl. 12.00 första vardagen efter att hyreskontraktet gått ut. Vill du lämna in dina nycklar tidigare går det bra, våra öppettider hittar du här.